Нов закон за установяване на трудовия и осигурителен стаж ще помогне на едни от най-добрите ни естрадни изпълнители да се пенсионират. Това обяви шефът на Националния осигурителен институт Христина Митрева. За проблема на редица музикални звезди се заговори преди дни. Много от тях не могат да се пенсионират, защото документите на някогашната Концертна дирекция, които доказват трудовия им стаж, са били унищожени преди повече от 20 години. Този факт събра на извънредна среща в Министерство на културата министър Вежди Рашидов, управителят на НОИ и музиканти като Васил Найденов, Йордан Караджов, Кирил Маричков, Стефан Димитров, Камелия Тодорова, Стефка Берова.

Новият закон за установяване на трудовия и осигурителен стаж ще замени действащ указ, касаещ този проблем, който е от 1961 година. Експерти ще подготвят проекта за него, а според шефът на НОИ Христина Митрева новите правила могат да влязат в сила още от догодина.

Христина Митрева: Сега говорихте точно за това. Да се направи работна група с Министерство на културата, на труда и социалната политика, правосъдието и НОИ. С такъв закон процедурата по доказване на стажа ще се улесни. Той ще подпомогне хората, които са работили, само с трима свидетели да могат да доказват стажа си.

Парадоксално, но легендарен музикант като Кирил Маричков, който започва кариерата си още пред 1969, сега не може да докаже колко години трудов стаж е натрупал, заради изгубените документи на някогашната Концертна дирекция. Архивът й винаги се е твърдяло, че е изгорял. През последните дни обаче се чуха изказвания, че не бил. Затова и Маричков пита: "Къде са отишли тези документи тогава? Щом се твърди, че не са изгоряли къде са тогава?".

Стефка Берова пък допуска друго - че документите, доказващи трудовия стаж на едни от най-добрите ни музиканти, които сега не могат да се пенсионират заради липсата им, са унищожени умишлено.

Стефка Берова: И смях и тъга. Това е положението.

Каква според вас може да е реалната причина да се твърди, че този архив е изчезнал?

Стефка Берова: Парите някъде са изчезнали. Парите.

Допускате ли не съвсем случайно да са изчезнали тези документи?

Стефка Берова: Разбира се, че да. Иначе къде ще са.

На срещата с музикантите министър Вежди Рашидов обеща да бъдат потърсени всякакви възможни документи, касаещи казуса. Увери и, че ще му се намери най-доброто решение.

Вежди Рашидов: Хора, които 20, 30 или 40 години са защитавали самочувствието и идентичността на една нация с творчеството си и с таланта си, трябва да са сигурни, че държавата има своите лостове, за да може да им осигури самочувствието на старини.

И макар да не стана ясно кога точно ще се случи това музикантите останаха доволни и само от факта, че министър Рашидов въобще е обърнал внимание на техния проблем. Проблем с повече от 20 годишна история.

Рашидов обеща на хората на изкуството и още нещо. Да бъде учреден Орден на заслугите. Той ще се връчва на музиканти, артисти, режисьори, писатели, учени, спортисти и ще има и финансово измерение. "Персоналните пенсии са кърпеж на дупки. Затова всеки голям български творец, като стигне пенсионна възраст, ще получава такъв орден. Така е и във Франция, и в Холандия, и в Италия. Ще съм щастлив от януари достойните българи да не живеят недостойни старини", допълни министърът.