Айде да ни е честито! Данъчният съд в Модена разгледа казус, в който професионална проститутка се опита с юридически аргументи да избегне плащането на данъци, съобщава днес вестник “Гадзета ди Модена“.

Дамата привлякла вниманието на данъчните власти с охолния си живот и със солидното имотно състояние, което не е наследено, нито е от декларирани доходи, тъй като официално не упражнява доходоносна дейност. При проверката тя декларира, че е професионална проститутка, но доходите й не подлежат на данъчно облагане. Според нейните доводи тя инкасира суми, които клиентите доброволно плащат като компенсация за понесените от нея морални щети, а законът гласи, че този вид компенсации не се облагат с данък.

Данъчните съдии изтъкват мотиви, съобразени с европейското и италианското право, пише всекидневникът.
Първият мотив е, че сумата, която плаща клиентът е цена, определена чрез конкретно споразумение, т.е. проститутката се задължава да направи нещо в замяна на парична стойност, която не е подарък, а е предмет на пазарлък.

Второ, предходно решение на върховния касационен съд определя, че неплатената услуга при проституиране води до формулиране на обвинение в изнасилване срещу неиздължилия се клиент. Следователно, щом клиентът плаща, значи има съгласие между него и проститутката, което означава договорни отношения, а не компенсация за щети.
Накрая, професионалното и системно проституиране носи доходи като резултат от упражнявана еднолична търговска дейност, тъй като клиентът няма задълженията на работодател при поискване на услугата, възнаграждението е свободно договорено, а проститутката поема всички последици и рискове.

Заключението на данъчния съд в Модена е, че както всяка индивидуална доходоносна дейност, която се облага с данък, така и проституирането е данъчно облагаемо.
Предполага се, че в Италия има най-малко 70 хиляди жени, които извършват сексуални услуги, пише БТА. Месечният оборот в тази сфера възлиза на около 90 милиона евро, като тук не са включени мъжките проститутки, транссексуалните и така наречените бизнес или имидж придружителки.

Данъчните експерти са на мнение, че целият сектор на сексуалните услуги може да носи на държавната хазна годишен приход от над два милиарда евро.