Трите синдиката в образованието организират днес Ден на мълчанието в класните стаи, съобщиха от Единния национален стачен комитет.
По този начин учителите в класните стаи ще изразят своята гражданска и човешка позиция срещу липсата на адекватна политика от правителството по отношение доходите на българския учител, съобщи БТА. Учителите ще влизат в час, ще преподават урока, пишейки го на дъската, но няма да говорят на учениците.
От комитета заявяват, че синдикалните им прояви не са продиктувани от политически действия. Техните искания са за 100 процента увеличение на работните заплати поетапно от октомври т.г. и от 1 януари 2008 г. Стачното искане за увеличение на заплатите е формирано на базата на допитване в учебните заведения и детски градини.
Ако не бъде постигнато стачно споразумение до 24 септември от комитета заявяват, че са готови за ефективни стачни действия.
В сряда трите учителски синдиката проведоха протестни автошествия. Предния ден пък имаше молебени.
Преговорите между синдикатите и Министерството на образованието по исканията на учителите за по-високи заплати в петък ще бъдат подновени.
“И аз ще замълча”, зарече се министърът на образованието и науката Даниел Вълчев по повод мълчаливия протест на учителите.