Районното управление „Пожарна безопасност и спасяване” в Ботевград е региарало досега на 110 сигнала за произшествия. От тях 71 за пожари, 16 – за аварийно-спасителни действия.
Лъжливите повиквания са седем, отчитат от РУПБС. По-голямата част от пожарите са в обекти на икономиката и бличната осбственост на граждани, от началото на годината досега са гасили и 14 запалени автомобили. Най-честите причини за пожарите / около 40на сто/ са небрежност при боравеното с открит огън и къси съединения в ел. инсталации.
В Седмицата на  пожарната  безопасност от 13 до 17 септември в РУПБС-Ботевград ще бъде отворена приемна за граждани. В училища и други обекти с масово събиране на хора ще се проведат учебни тренировки за реакция при авария или пожар. Тази година Седмицата на пожарната безопосност минава под омтото „Опазване живота и здравето на гражданите”. „Европейските стандарти налагат все по-високи изисквания към дейността на работищите в противопожарните служби, както при борбата с пожарите, така и с участието на слежителите в ликвидирането на последиците от бедствия, аварии и катастрофи” – коментира началникът на ботевградската пожарна Васил Йошовски.