Едноседмичната операция е в рамките на инициативата на организацията на службите на пътна полиция в Европа - TISPOL и ще се проведе едновременно във всички страни членки


Засилени проверките на Пътна полиция за установяване на нарушения свързани с неизползването на обезопасителни колани от водачите на МПС и пътниците на предните и задните седалки, както и спазване на законовите разпоредби за използването на  системи за обезопасяване на деца при превозването им в автомобилите, започват от днес. Едноседмичната операция е в рамките на инициативата на организацията на службите на пътна полиция в Европа - TISPOL и ще се проведе едновременно във всички страни членки. Тя съвпада и с началото на учебната година.

Задължението за използване на обезопасителни колани е залегнало в законодателствата на всички европейски страни, като в повечето от тях стриктно се следи за спазване на изискването не само в леките автомобили, но и в товарните автомобили и автобусите. Неизползването на предпазен колан значително увеличава риска от настъпване на сериозно увреждане или смърт при възникване на пътен инцидент.
Глобата за неизползване на обезопасителен колан е 50 лева, както за водача, така и за всеки пътник, припомнят от Пътна полиция. Пак с толкова ще бъде санкциониран и всеки установен водач, който превозва деца в нарушение на изискванията на закона.
Основната цел на TISPOL е чрез провеждането на кампании по пътна безопасност и засилен контрол на пътното движение да се окаже въздействие върху поведението на водачите на МПС,  за намаляване на тежките пътни инциденти и броя на убитите и ранените в тях. Въздействието върху поведението на водачите и осъзнаването на важността от използване на обезопасителен колан би довело до спасяване на хиляди човешки живота годишно на територията на Европа.