Нова година е събитие, при което в дадена култура се отбелязва края на една година и началото на следващата.

Всички култури, използващи годишен календар, празнуват в някаква форма Нова година. Посрещането на новата година датира отпреди 4000 години, когато са се организирали празненства в древен Вавилон.

Година е времетраенето между две последователни случвания на дадено събитие свързано с орбитата на Земята около Слънцето. Звездна година: 365,256363051 дни (365 дни 6 часа 9 минути 9 секунди) (епоха J2000,0).

Тропическа година: 365,24218967 дни (365 дни 5 часа 48 минути 45 секунди) (епоха J2000,0). Юлианска година е мярка за време, изпозвана в астрономията.

Равнява се на 365.25 дни. Юлианският век от 36525 дни и Юлианското хилядолетие от 365250 дни се използват в астрономически изчисления.

Григорианският или Грегорианският календар е календарът, който днес се ползва в Европа, бившите европейски колонии и в голяма част от останалия свят.

Той е предложен за пръв път от калабрийския доктор Алойзий Лилий и представлява модификация на Юлианския календар. Новият календар е одобрен на 24 февруари 1582 г. чрез папската була Inter gravissimas на папа Григорий XIII, на когото е и наречен.

Годините в календара започват с традиционна година на раждане на Исус Христос. Епохата започваща с тази дата се нарича Новата ера или понякога Християнската ера. Годините в нея се бележат с "сл.Хр." (след Христа) или с "н.е." (от Новата ера).

Годините преди 1 век н.е. се бележат с "пр.Хр." (преди Христа) или с "пр.н.е." (преди Новата ера). Във Западноевропейската традиция новата ера се бележи с абревиатурата "AD" (Anno Domini, Лето Господне).

Най-разпространените новогодишни празненства днес са:

-1 януари, начало на годината в западните култури
-китайската Нова година, празнувана при новолуние по време на китайската зима, т.е. в края на януари или началото на февруари; на същия ден се отбелязва Нова година и във Виетнам

-Рош Хашана, отбелязван от евреите 163 дни след Пасха

-Тайландската Нова година се празнува от 13 до 15 април

-Угади, филипинската Нова година, обикновено през март или април; на същия ден в Андхра - Прадеш, Индия, отбелязват началото на лунната година

-21 март, начало на годината в бахайския календар.