Четиричленна престъпна група, занимаваща се с рекет, е била задържана след акция на антимафиоти от сектор „Компютърни престъпления" към ГДБОП. Това съобщи за Дарик началникът на звеното Явор Колев. Арестуваните са изнудвали футболни фенове, залагащи на черно тото в интернет. Сред задържаните е и футболистът на „Спортист Своге" Георги Семерджиев, както и лицензиран треньор по футбол.

Ето какво още каза Явор Колев:

„Тези, които осъществяват незаконните залагания, са „предлагали" по-примамливи печалби. Практиката показва, че печалби в много редки случаи или поне докато те зарибят изплащат и в последствие, когато стане зависим, участникът губи обикновено. Масово тези хора, които са залагали, са се обръщали към тази група и са залагали. Събирали са залози. Едни от тези членове на групата са събирали залози. Други са давали пари на заем и в последствие, когато длъжникът не е могъл да се издължи, се е пристъпвало към насилствени действия".

За какви печалби говорим, в какъв размер?

Ориентировъчно - около 50 000 лв. седмично са се въртели като обороти от тази група. Има футболист, има лицензиран треньор и те са хора, които наистина имат сериозни контакти във футболните среди. Именно тези хора са консултирали по един или друг начин престъпната дейност по залаганията. Контактували са и са се опитвали да манипулират резултата на футболни срещи.