Национално литийно шествие под надслов “Образование за духа и доброто бъдеще” ще се проведе на 24 септември пред катедралниа паметник “Св. Александър Невски” в София. В него ще участват миряни от цялата страна, за да поискат въвеждане на задължителни часове по религия и православие в училище. Шествието ще тръгне в 12 часа от НДК. Всички разходи по неговата организация се поемат от Светия синод, от митрополиите и енорийските храмове, които са организирали транспорт за желаещите да се включат в шествието.
До този момент в Ботевградската църква “Свето Възнесение Господне “ са се записали над 50 човека за участие в националното литийно шествие. Записването продължава. Организация за участие в литийното шествие е създадена и от останалите храмове в Ботевградска община. Автобусите ще тръгнат на 24 септември в 9.30 часа, от паркинга зад читалище “Христо Ботев”. Разходите по превоза се поемат от фирма "Лукатекс".
Концепцията на Св. синод за задължително религиозното образование се подкрепя от Католическата църква, Главното мюфтийство и други вероизповедания. Шествието ще бъде последвано от молебен, след който ще започне концерт. В края му ще бъде прочетена петиция за религиозното образование, която ще бъде внесена от две делегации в парламента и МС.