Депутатът се ангажира да предложи решения за проблемите на ботевградския храм

Пътят, който води от ботевградското село Врачеш до девическия манастир „Свети Четиридесет мъченици“, е в окаяно състояние, съобщи след посещението си в храма Николай Пехливанов. При срещата на депутата с игуменката на манастира стана ясно, че по този път минават множество камиони, които са довели до предварителното му амортизиране. Така достъпът до манастира се затруднява значително, макар това да е едно от най-посещаваните места в околността.

Врачешкият манаситир е изключителна забележителност на ботевградския район. Той датира от 1230 година, когато цар Иван Асен II побеждава епирския деспот Теодор Комнин при Клокотница на 9 март. Българският цар решава да построи няколко църкви, част от които е „Свети Четиридесет мъченици”. По време на турското робство манастирът е изцяло разрушен, но след това е бил възстановен от местен младеж. Според легендата Богородица се явила на младия мъж и му казала да изгради обителта отново.

Освен трудния достъп обаче, манастирът има и други проблеми. Главният му вход е разположен в помещенията на богослужителите и потокът от хора ги притеснява. Храмът има нужда и от отделна постройка, в която да се направи църковен магазин и други помещения с обществено предназначение. Депутатът Николай Пехливанов обеща да се ангажира с проблемите на манастира. Той заяви, че ще предложи възможни решения, за да може „Свети Четиридесет мъченици” да изпълнява функциите си, а историческото му богатство да се съхрани във времето.