Всяка година след грипна епидемия рязко скача кривата на смъртността. Това заяви пред журналисти д-р Ангел Кунчев, директор на отдел "Надзор на заразните болести" в Министерството на здравеопазването, предаде репортер на Информационна агенция КРОСС. Често засегнатите от грип в страната достигат до 1,5 милиона души. У нас срещу грип се имунизират средно 4-5% от населението.
Д-р Кунчев препоръча хората от високите възрастови групи, хронично болните и често боледуващите деца да се имунизират. Епидемиологът посочи, че съществува недоверие към ваксинацията в България. В резултат на това, по време на грипните епидемии се натоварва здравната система. Много деца отсъстват от училище, а възрастни от работа, посочи д-р Кунчев.

Той припомни препоръка на ЕС, според която в следващите 1-2 години до 75% от възрастните хора трябва да бъдат имунизирани. При нас този процент е не повече от 3-4%. Епидемиологът подчерта, че няма страна в Европа, която да не реимбурсира по някакъв начин грипната ваксина. У нас това не е въведено, подчерта д-р Кунчев. По статистически данни между 2 и 3 хиляди души в България умират от пневмония в резултат на усложнения след грипни заболявания. През зимния период се очакват два основни вируса - т. нар. „свински група" и H3N2 Пърт.