Да се върне познатият от десетилетия номер за справки 144, предложи в. "24 часа" на БТК. Идеята се появи след множество обаждания на читатели, че не знаят на кой номмер да се обадят, ако искат да направят справка за даден теллефон или адрес.

В същото време 144, който са ползвали дълго време и бил лесен за помнене и набиране, вече не работи.

От телекома отговориха, че трябва да направят справка дали все още е свободен и дали е възможно да се ползва отново. Преди ден стана ясно, че 144 е свободен и от БТК са внесли в Комисията за регулиране на съобщенията искане да го ползват отново. Мисля, че няма да има проблем номерът да бъде предоставен отново на компанията, но с разрешение за временно и регионално ползване, обясни шефът на регулатора Веселин Божков.

144 се използваше като национален номер за справки до 2008 г. Тогава той бе сменен с 118 00, като от телекома твърдят, че това е станало заради изисквания на Брюксел. Според правилата номерата в обхват 118 били приети за използване за справочни услуги на територията на целия Европейски съюз.

Въпреки това от БТК не виждали пречка да се върне паралелно с 118 00 и познатият 144, за да се улеснят поребителите при ползването на справочните услуги.

Поради това телекомът поискал от регулатора предоставянето на 144. Обслужването на клиентите щяла да бъде на регионално ниво, като ще има връзка и с националния център.

От самия телеком признават, че смяната на справочния телефон не е била приета положително от потребителите а обажданията към новия номер намалели значително. Данните показват, че например през 2007 г. към 144 е имало около 2 млн. обаждания за справки месечно, а през тази година средно по 600 000 души на месец звънят на 118 00.