Български превозвачи, които през последните месеци са нападани в Гърция, поискаха предприемането на спешни мерки и защита от българската държава.

Това стана по време на среща с транспортния министър Александър Цветков в Пловдив, информира БНР.

Всеки трети български камион в Гърция е нападан, а вече има и пострадали шофьори. Българските превозвачи поискаха да чуят какви мерки ще предприеме страната ни, за да спре посегателствата срещу тях.

Министър Цветков обясни, че още вчера е изпратена вербална нота до южната ни съседка, а в понеделник ще се срещне и с гръцкия посланик. Представители на Българския съюз на товарните превозвачи обясниха атаките срещу тях на гръцка територия с в гръцки транспортни фирми да получават български лиценз и регистрация, а да извършват превози на своя територия.

В разпространена петиция срещу набезите над сънародниците ни превозвачите предупреждават, че са готови да протестират на граничните пунктове, ако в следващите седмици ситуацията не се промени.

Министър Цветков съобщи, че вече е разкрита и гореща телефонна линия за сигнали на пострадали шофьори на тежкотоварни автомобили на територията на Гърция.