Прием на проекти по Мярка „Техническа помощ за пчелари и сдружения на пчелари”  на Националната програма по пчеларство започва от 15 октомври и ще продължи до 15 ноември 2010 г. Съгласно одобрената програма проектите се приемат в Дирекция „Животновъдство” на Министерство на земеделието и храните, към която работна група ще изготвя становище за всеки един от тях.

Националната програма по пчеларство за тригодишния период 2011-2013 година бе одобрена с решение на ЕК от 14.09.2010 г.

По Мярка „Техническа помощ за пчелари и сдружения на пчелари” на Програмата е предвидено финансиране на следните дейности:

1. Обучение на обучаващи - квалификация и преквалификация на кадрите обучаващи пчелари и пчелари-проверители;

2. Разработване, отпечатване и разпространение на Практическо ръководство за „Добри пчеларски практики”;

3. Популяризиране на български пчелни продукти, както и биологично произведени такива;

По дейност 1 се финансира проект на тема: Разработване на програма за обучители. Допустими кандидати са браншови пчеларски организации, асоциации и  сдружения на пчелари, регистрирани като юридически лица с нестопанска цел.

По дейност 2 се финансира разработване на практическо ръководство за Добри пчеларски практики, вкл. образци на документи към ръководството. Допустими кандидати са браншови пчеларски организации, асоциации и  сдружения на пчелари, регистрирани като юридически лица с нестопанска цел.

По дейност 3 се финансират проект за Популяризиране на биологични пчелни продукти, като допустими кандидати са сдружения на пчелари свързани с биологичното пчеларство, регистрирани като юридически лица с нестопанска цел, подкрепящи и подпомагащи развиване на биологично пчеларство, както и проект за Популяризиране на пчелните продукти с допустими кандидати браншови пчеларски организации, асоциации и  сдружения на пчелари, регистрирани като юридически лица с нестопанска цел.   

В рамките на една финансова година кандидатът има право да кандидатства еднократно по всеки един от секторите на мерките по Програмата. В рамките на една финансова година кандидатът няма право да подава второ заявление за подпомагане по мярка и сектор, по който през същата година има подадено и одобрено заявление за подпомагане и сключен договор (включително, ако първото заявление е в процес на разглеждане).