Младеж с физически увреждания поиска Българската православна църква да отстрани игумена на Троянския манастир епископ Теодосий заради грубото му отношение към него и хора с подобни проблем. Петър Кичашки подаде жалба в Комисията за защита от дискриминация срещу епископ Теодосий, в която твърди, че игуменът е имал агресивно поведение към група посетители с увреждания.

Според твърденията на Петър на 19 юли 2008 г. група младежи с физически увреждания посещава Троянската обител, за да разгледа манастира и да се запознае с историята му. Монах развежда гостите, когато се появява епископ Теодосий и се нахвърля грубо върху посетителите. На въпрос защо манастирът не е пригоден за хора с увреждания следва отговор, че "такива даже нямат право са влизат тук".

Игуменът се държи агресивно и обижда младежите, част от които се придвижват в инвалидни колички. Теодосий изгонва групата с обяснението, че за такива като тях имало забрана да влизат в манастира.

Ето какво обясни пред Дарик Петър Кичашки, който е със 100-процентна инвалидност: Този човек сега ще бъде осъден за дискриминация. С пълно основание ще сезирам Българската православна църква да освободи игумена от поста му, защото не е редно човек на такъв пост в третия по големина манастир в държавата да бъде осъден за дискриминация и да продължи да бъде действащ игумен. Това ще се случи след взимане на решението, надявам се правдата да възтържествува и да се докаже, че гражданската позиция има смисъл в държавата.

До 29 октомври комисията ще трябва да излезе с решение дали поведението на игумена е дискриминационно.