Техника и оборудване за над 1 млн. евро е получили за последните 10 години областната дирекция от доброволните пожарникари от Бранденбург


„Приятелските връзки и сътрудничеството между бранденбургските пожарникари и българските им колеги от Софийска област датират от 2000 година. Тогава германските огнеборци станаха свидетели на тежката ни битка с горските пожари”, посочи комисар Пламен Зашев, зам.-директор на ОДМВР-София и ръководител на звено „Пожарна безопасност и спасяване”. Той допълни, че през последните 10 години доброволните пожарникари от Бранденбург са дарили на областната дирекция техника и оборудване за над 1 млн. евро, а над 60 служители на звеното „ПБС” са преминали обучение в Бранденбургската школа.
Новата придобивка, дар от Федералната република, е на стойност над 100 хил. евро. Пожарникарите от ОДМВР-София получават голям брой лични защитни средства, седем пожарни автомобила, шест автомобила за аварийно-спасителна дейност, пет линейки, две автомеханични стълби и други. Ръководителят на германската делегация Бухард Кастен, заместник ръководен противопожарен директор на провинция Бранденбург, връчи символично ключовете на дарените автомобили на комисар Зашев и кмета на Елин Пелин Галя Георгиева.

На церемонията присъстваха зам.-министърът на вътрешните работи Павлин Димитров, главният секретар на МВР Калин Георгиев, директорът на ГДПБС главен комисар Николай Николов, областният управител на Софийска област Красимир Живков, народни представители, както и гости от посолството на Федерална република Германия.