Групата по интереси в ПГТМ “Христо Ботев” е създадена в края на миналата година. В нейния състав влизат около 50 ученици от 8-ми до 12-ти клас, обединени от желанието да запълват свободното си време с полезни и приятни занимания. Посещение на шоу “Комиците”  е първата организирана проява на групата. Тя е осъществено през миналата година. Следва екскурзия до Рилския манастир, а оттам учениците се отправят към Благоевград, за да посетят университета.
Дейността на учениците през новата учебна година стартира миналия петък с посещение на Троянския манастир, изложбата на народните художествени занаяти в село Орешак и Природо-научния музей в Черни Осъм.
“Идеята е учениците да организират всеки месец по едно посещение на природни и културни обекти с местно и национално значение. Това е една емоция и тръпка за тях, една осъществена тяхна мечта. От една страна децата имат възможност да се докоснат до историята и красотата на нашата страна, а от друга – да се научат да работят в екип, както и да придобият организационни качества. Те сами се занимават с подготовката на всяка ученическа екскурзия, а тя е съпроводена със събиране на подписи, с набавяне и попълване на много документи”, обясни пред наш репортер Николинка Колева, преподавател по история и ръководител на групата по интереси. –Не съм съгласна с изказвания от рода, че ”днешните деца са ограничени и бездуховни”. Държанието им в неформална обстановка показва точно обратното. Аз много се гордея с децата от групата, защото те проявяват интерес и любознателност по време на нашите пътувания. Тези качества не останаха незабелязани от екскурзоводите в отделните обекти, които сме посетили до този момент”, допълни Николинка Колева.
Представители на групата по интереси ще разкаже подробно за своите пътувания в училищния вестник. По-големите ще синтезират разказите си в компютърни презентации, които ще подготвят в часовете по “Свят и личност”, съобщи Мария Иванова от  12 “д” клас. Тя каза още, че заниманията на групата по интереси са не само приятни и полезни, а и много ефикасни срещу стреса в училище.