Само след няколко години спортната база в Ботевград ще придобие коренно нов облик. Това  каза кметът на общината Георги Георгиев на днешната среща с представители на спортната общност в града в малкия салон на читалището. На нея присъстваха ръководители на клубовете по баскетбол, футбол,  акробатика, лека атлетика, таекуондо и моторните спортове, състезатели, спортни деятели и любители.


Кметът увери присъстващите, че до края на 2012 година ще бъде готова новата спортна зала. Строежът й ще започне най-вероятно през месец май следващата година. "Нова зала ще има - потвърди той. - Казвам го с увереност, но не с някакви предизборни цели. Защото за  изминалите 7 години ражданите на Ботевград се увериха, че каквото съм обещал, съм го изпълнил." В тази връзка Георги Георгиев каза, че е върнал поръчката за определяне на изпълнител на строителството на новото спортно съоръжение, тъй като не останал достатъчно доволен от представените оферти. "Със сигурност ще обявим нов конкурс за избор на фирма, която да строи новата спортна зала", бе категоричен той.


Що се отнася до тренировъчното хале, което силно пострада от пожар преди около месец, Георги Георгиев съобщи, че започването на ремонта е въпрос на дни и той може да тръгне още до края на тази седмица. Същото каза и шефът на фирмата, която ще извърши ремонта - Тихомир Нинов. Според двамата залата за акробатика ще бъде изцяло готова за експлоатация след няколко месеца. Становището на специалистите е, че след пожара конструкцията на залата е годна и затова няма да се подменя. Ремонтът ще започне първо с покрива, след това и с дограмата. На въпроса на присъстващия на срещата отговорен секретар на Българската федерация по спортна акробатика Николина Христова относно унищоженото  от пожара оборудване, бе отговорено, че то ще бъде възстановено изцяло. Това ще стане от застраховката, която е била направена от фирмата-изпълнител на ремонтните дейности. Що се отнася до самото хале, то не е било застраховано, каза кметът.
Вече има виждания и за пустеещите два тенис-корта зад спортната зала. Там се предвижда да бъде направено заградено футболно игрище с малки размери. Възможностите са две - това да стане или със средства на общината, или да бъде изградено от представители на местния бизнес, които сами са изразили готовност за това.


Предвижда се да претърпят преобразувания и четирите открити спортни площадки до спортната зала, като те със сигурност ще бъдат предназначени само за спорт.


Ледена пързалка също ще има, стана ясно от думите на кмета. Макар и със закъснение, тъй като пожарът измести предварително поставения срок, а той бе до края на тази календарна година.


Общината ще продължи да отделя и средства за спортните клубове. Техни представители обаче поискаха това да става по предварително изготвен график. Такова бе становището на треньора по лека атлетика Иво Христов. Той изтъкна и факта, че дори и малкото средства, които са отпуснати на леката атлетика, не идват, и то не само навреме. Като посочи пример, че фактурите, които има за участие в състезания, не са осребрявани в продължение на цели две години.
От новосъздадения Авто Мото Клуб "Ботевград" също поискаха да участват в разпределението на определените за спорта средства от общинския бюджет и им бе обещано, че това ще стане.


Що се отнася за баскетбола кметът Георги Георгиев каза, че за тази година общината ще даде на БК Балкан 100 000 лева и това ще стане до края на годината, а през следващата календарна година клубът ще получи още толкова. В своето изказване  основоположникът на силния баскетбол в Ботевград Иван Колев отправи няколко критични бележки по стратегията и работата на новото ръководство на клуба, а и по действията на баскетболната федерация. От което за пореден път на всички присъстващи стана ясно, че не е наясно с целите на клуба и че той самият вече е твърде далеч от от съвременната действителност. Както и друг път по подобни форуми, той използва едни и същи примери вече 15 години. Оставяме настрана личните нападки към един представител на местните медии, които също от дълго време използва до втръсване като рефрен, но и в тях  твърденията му са далеч от истината.


Жителят на Врачеш Христо Денкин попита кмета какво става с обещаните още преди две години средства за изграждане на спортна площадка в селото.  От отговора на кмета присъстващите врачежани разбраха, че за целта още за тази година са определени 34 хиляди лева и че общината ще изпълни обещаното.