Мълчалив предупредителен протест пред сградата на общината проведоха днес работниците от фирмата за чистота "Синева" в Силистра, съобщи БНР. Недоволството им е заради системно недофинансиране на дейността от страна на общината.

Над 100 работници и служители в "Синева" не са получавали заплати от 3 месеца, тъй като общината системно закъснява с плащанията към фирмата. Заради липса на средства не е започнала и подготовката за зимата.

Според и.д. кмет на Силистра Нели Стоилова от началото на годината на дружеството са преведени над 966 хл.лв, а само от началото на октомври до днес - 55 000 лева. Не е ясно обаче кой период от време покриват тези плащания предвид големите закъснения в продължение на години.

До момента от такса "Битови отпадъци" в общинската данъчна служба са събрани над 1 милион и 777 хиляди лева, което е около 70 на сто от планираните приходи за чистота, събиране, извозване и депониране на отпадъците.

Преговорите между синдикалната организация на работещите в чистотата и общинското ръководство ще започнат в понеделник. Тогава ще бъдат обсъдени ситуацията във фирмата и възможностите за намаляване на напрежението сред хората.