Ловчанският митрополит Гавриил освети научно-техническа лаборатория на фирма “Таск” в Правец, където ще се правят прототипи и изпитания на устройства за откриване на взривни материали. Устройството е изобретено от инженер Юри Марков и е патентовано в САЩ и в Европейския съюз.
Устройството открива взривове от разстояние, дори когато са под земята или зад бетонни стени.  В момента то се продава в над 50 държави в света и е част от оборудването на много армии. В България също се ползва от различни специални служби.
“Новата посока на нашата научна дейност  е разработването и внедряването в серийно производство на уреди, които откриват опасни съставки в храните, в околната среда – почва, въздух, вода и т.н. – заяви откривателят Юри Марков.
В строителството и оборудването на лабораторията досега са вложени над 2 милиона лева. Проектът е на арх. Александър Генчев и Иглика Люцканова, а изпълнител е фирма “Прайм Инженеринг” ООД на ботевградчанина   Николай Братанов.
На откриването днес присъстваха много учени – ръководители и преподаватели в университети, военни, представители на охранителни фирми, както и  цялото ръководство на община Правец.
Домакините подариха на многобройните си гости концерт на живо на струнния квартет “Хипнотик”.