Има решение на Висшия адвокатски съвет, респективно на съответните адвокатски колегии, от 11 октомври да не се определят служебни защитници по дела в досъдебната и в съдебната фаза, докато не се реши въпросът с тяхното заплащане, каза адв. Георги Убенов пред наш репортер. Той подкрепя мнението на други негови колеги, че ситуацията е сложна и може да доведе до блокиране на съдопроизведствената система.

“Решението да не се определят служебни защитници се взе, тъй като за пръв път, откакто съществува законовата практика и са въведени статутът и функциите на служебния защитник, има прекомерно забавяне на възнагражденията. Лично на мен последната сума ми е изплатена през януари 2010 година. След този месец към днешна дата не съм получавал никакви преводи. С една дума аз съм извършил правен обем от работа по определени видове дела, които са приключили. Тази работа е осчетоводена като време като част, като вид и обем. Изготвени са съответните видове отчети, които Софийска адвокатска колегия е изпратила в Национално бюро за правна помощ. Отчетите са заприходени  като входящ номер, но оттогава до момента аз не съм получавал никакви възнаграждения за работата си, която съм извършил в качеството на служебен защитник. Към днешна дата съм депозирал 35 отчета, според които трябва да получа 3500 лева, плюс-минус някой друг лев.
Ако не се намери решение на този въпрос, при всички случаи ще се блокира съдопроизводствената система. Тя ще блокира и в наказателната, и в гражданската й част. На практика това означава, че ще има хора, срещу които ще бъде повдигнато обвинение и за леки, и за тежки престъпления. Поради липсата на защитник няма да може да приключи делото. Обвиняемият нито ще бъде осъден, нито ще бъде оправдан. А всеки едни процес има срок на приключване, който няма да бъде спазен. Така се стига до изключително патова ситуация и единственият изходът от нея е намиране на средства за изплащане дължимите суми на служебните защитници. Парите може да не се изплащат на куп, а регулярно”, обясни адв. Убенов. -Ако аз имам задължения и не ги плащам навреме, държавата ще ми начисли лихви. Аз обаче няма да получа парите си с лихви върху сумата, която ми дължи държавата. В създалата се ситуация няма законов механизъм, който да накара адвоката да изпълнява тези свои функции, т.е той не носи отговорност, ако не се яви като служебен защитник. Назначаването на служебен защитник е задължително, когато обвиняемият е непълнолетен, когато страда от психични или физически недостатъци, когато интересите са противоречи, когато обвиняемият не владее български език и прочие. Основанията никак не са малко.  Служебните защитници се назначават не само по наказателни от общ характер дела, а и по наказателни от частен характер дела. Предвидена е възможност служебни защитници да бъдат назначавани и по различни видове граждански дела.”.