Малко над 6% от всички лица са опитвали някакъв наркотик поне веднъж в живота си. Това каза на пресконференция в Министерството на здравеопазването Дивил Кулев - директор изследвания и развитие на Компания за маркетингови изследвания НОЕМА, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Кулев представи проучване, реализирано в рамките на проекта „Информирани и здрави”. Изследването е обхванало 1202 души от населението на страната на възраст между 15 и 65 години. Проведени са 200 интервюта сред хора с увреждания и други 200 сред хора от малцинствените групи.
По-нисък е процентът на опиталите наркотик сред хората, живеещи в по-отдалечени райони. Почти 3 пъти по-висок е делът сред учениците. Почти 17% от учениците са опитвали наркотици.
Марихуаната е най-масовото потребявано вещество. Поне 5% от българите са опитвали канабис. Един от всеки 10 ученици е опитвал канабис през последната една година.
Малко над 20% от анкетираните заявяват, че не се интересуват от темата за наркотичните вещества. В най-малка степен информирани се чувстват представители на малцинствените групи. Повечето заявяват, че не знаят какво е влиянието на наркотиците.
Категорично не биха опитали наркотик в бъдеще почти 90% от анкетираните. При учениците този процент е с 10% по-нисък.