Прогресивна скала за данък "лукс" върху недвижимите имоти са набелязали от Министерството на финансите. Идеята е собствениците на жилища с по-висока от средната за общината данъчна оценка да плащат извънредния данък като добавка в проценти, равна на превишението.

Така, ако един апартамент има данъчна оценка с 5% по-висока от средната за общината, и данък лукс за него ще е 5% добавка към обичайния данък, като не е заложен таван, над който надбавката да не нараства.

Последната редакция в Закона за местните данъци и такси е била направена в петък, десет дни след публикуването на първоначалния проект на сайта на финансовото министерство. Ако ведомството се разбере с експертите от Националното сдружение на общините в България,  законопроектът може да бъде одобрен от кабинета на заседанието му в сряда и да бъде пратен за гласуване в парламента.

Изпълнителният директор на сдружението Гинка Чавдарова каза в неделя, че новият вариант е по-удачен и кметовете са го одобрили, но тепърва ще се изяснява дали за налагането на по-високата ставка ще се взема предвид средната данъчна оценка на всички имоти в населеното място, или ще се разделят на жилищни и нежилищни.

"Ще обсъдим и възможностите да се сравняват само оценките в даден район или кметство, а не в цялата община. В противен случай кметовете предупреждават, че в общините с повече села средната данъчна оценка ще е по-ниска и така над нея ще останат почти всички имоти в градовете, които обаче са в средния ценови клас и са притежавани от домакинства със средни доходи.

Даваме си сметка, че определянето на оценките по райони или кметства ще затрудни административно общините, но така ще се преодолее противопоставянето между градове и села и ще се намалят случаите на облагане на нелуксозни имоти", коментира Чавдарова.

Идеята за данък "лукс" е от пролетта на тази година като част от антикризисния план на кабинета за увеличаване на приходите в бюджета. Първоначалният план бе този данък да обхване само жилищата с площ над 250 кв.м като удвоен данък "сгради" за техните собственици, както и утроен върху автомобилите с мощност над 250 киловата.

Впоследствие управляващите изоставиха намеренията си - допреди две седмици, когато Министерството на финансите отново предложи такова облагане, но в друг вариант - данък лукс да е 30% добавка над дължимия данък сгради и той да се плаща от собствениците на жилища с данъчна оценка над средната за общината, където се намират. Това предложение срещна остри възражения от кметовете и също се наложи да бъде преработено.