Всяка година, обикновено от късна есен до ранна пролет, грипът праща на легло милиони здрави хора по цял свят. Грипна пандемия се получава, когато се появи нов грипен вирус тип А, към който човешката популация има слаб или никакъв имунитет. Вирусът предизвиква сериозно заболяване и лесно се разпространява от човек на човек.
Грипните вируси се разпространяват по въздушно-капков път, когато хората кихат, кашлят и дори докато говорят. По-рядко човек може да се зарази и след допир с предмет или повърхност, върху които има вируси и след това си докосне устата, носа или очите.
Инкубационен /скрит/ период -  кратък, от няколко часа до 1-2 дни. Болните са най-силно заразни един ден преди да се проявят симптомите и до 5-7 дни, след като се разболеят.
Симптоми на грипа са: висока температура, кашлица, възпалено гърло, запушен или течащ нос, главоболие, мускулни и ставни болки, силна отпадналост. Ако се разболеете от грип, трябва да останете вкъщи поне 24 часа. Избягвайте контактите с хора, които са предразположени към грипни вируси, като бременни жени, деца, хора над 65 годишна възраст, хора с хронични заболявания и др. Пийте достатъчно бистри течности /вода, чай, електролитни разтвори/, за да избегнете дехидратиране, почивайте си. Потърсете незабавно медицинска помощ, ако имате затруднения при дишане и болки в гърдите, устните ви се оцветят в лилаво, имате силно повръщане и не можете да задържате  течности или имате признаци на дехидратиране, като невъзможност за уриниране или виене на свят.
Най-тежките и чести усложнения на грипа са възпалителните заболявания на носоглътката и белите дробове /отити, синуити, бронхити и пневмонии/. Не са редки и усложненията от страна на централната и периферна нервна система /мозъчен оток, менингит, менингоенцефалит и др./ След боледуване от грип се обострят хроничните заболявания, като хроничен бронхит и белодробен емфизем, бронхиална астма и др.
За предпазване от заразяване с нов или сезонен грип най-важно е да се избягват контакти с болни хора и да се спазва добра лична хигиена. Основните профилактични мерки включват: често измиване на ръцете с вода и сапун; използване на дезинфекциращи кърпички за еднократна употреба на спиртна основа; закриване с ръка на устата и носа при кихане и кашляне; избягване на търкането на очи с мръсни ръце; често проветряване на въздуха в затворени помещения; измиване и дезинфекциране на играчките за малките деца; недопускане на болни деца в детските заведения и в училищата чрез провеждане на сутрешни прегледи - “филтър”; консумиране на пресни зеленчуци, плодове и богати на витамини храни.
Единствената ефикасна мярка срещу грипните вируси е своевременната имунизация. При ежегодното изготвяне на съвременните ваксини  се включват актуални за сезона щамове. Прогнозата на Световната здравна организация е, че през есенно-зимния сезон на 2010 – 2011 год. в Северното полукълбо ще циркулират пандемичният грипен вирус А /H1N1/2009, новият щам на грипен вирус А /H3N2/, наречен А “Пърт” и представител на грипните вируси тип В, съобщава РИОКОЗ – София област. Подходящи за ваксиниране са всички лица, при които е желателно да се намали риска от грипно заболяване и свързаните с грипа усложнения: деца и възрастни, страдащи от хронични заболявания; здрави лица, които са в контакт с рискови групи и има опасност да предадат инфекцията; хора с рискови професии.
Най-подходящото време за ваксиниране е есенния сезон /м.септември-м.октомври/. Имунитет се изгражда 2-3 седмици след ваксинирането и осигурява защита срещу грип, но само за един епидемичен сезон, поради което противогрипните ваксини се прилагат ежегодно. Поставянето на ваксината се извършва от личния лекар или в имунизационния кабинет на РИОКОЗ- Софийска област.