Двама българи, занимавали се със сводничество, са задържани в Лион, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Сигнал за трафик на жени, склонявани да проституират, е получен в началото на юни в ГД „Гранична полиция" от Франция. Според постъпилите данни, А.Р. (40 г.), от варненското с. Ветрино, набирал, извеждал и транспортирал жени от България към Франция с цел сексуална експлоатация.

В хода на разследването е изяснено, че в края на септември А.Р. е напуснал страната през ГКПП-Дунав мост на път за Франция. Своевременно били уведомени френските полицейски власти, които организирали наблюдението над българския гражданин от пристигането му на тяхна територия и три дни по-късно го задържали в Лион.

Междувременно в хода на работата било установено, че той е основен организатор на трафика на българки. Той ги набирал, транспортирал и настанявал във Франция. С пристигането им в страната, А.Р. ги склонявал да проституират, контролирал  „работата им" и прибирал сериозен процент от спечеленото от тях.

Съвместните полицейски действия разкрили и помагачите му в трафика - неговите братя Й.Р. (38 г.) и Р.Р. (43 г.).

В съдружие триото управлявало група от пет жени, които работели за тях в района на Лион. Жените, сред които и румънка, са идентифицирани от френските съдебни власти като жертви на трафик.

В хода на делото за „утежнено сводничество" в Лион, компетентните разследващи органи са установили, че престъпната група е придобила приход от над 1 млн. евро от сексуалната експлоатация на жените.

В началото на октомври срещу двама от задържаните братя - А.Р. и Й.Р. са повдигнати обвинения. За третия - Р.Р. ще бъде издадена европейска заповед за арест.