Г-н Лесичков, дали знаете за идеята на Столична община да направи нещо като приют за бездомните коне в София
?
Не знам, но трябва да се направи нещо за тези животни. Дори не само за бездомните коне. Погледнете какво е отношението към тях на циганите. Техните коне са само кожа и кости. А през зимата на студа в това състояние не знам как ще изкарат. Това, което се случва на конете, е ужасно. А те имат същите усещания, каквито и ние. Те имат емоция, радост, тъга. И заслужават тези грижи.
Горе-долу, колко струва на ден изхранването на един кон?
Най-добре е да има паша. В София това не може да се случи. Затова трябва да бъде някъде извън София, за да могат конете да пасат. И да се дохранват с храна. Като в такъв случай най-минимално и евтино е около 3 килограма концентриран фураж за тях.
Това колко е като пари?
Много зависи от цената, на която се намери. В момента търговците продават овеса по 50 стотинки килограма. Но когато се започне договарянето евентуално за тези 50 коня, ще се направи една цена под 30 стотинки в най-лошия случай.
Вие бихте ли приели подобни коне?
Разбира се. Аз имам пасище, където биха могли такива коне да се отглеждат. С удоволствие бих се грижил за такива коне.
За какво биха могли да служат такива коне?
Тук вече е трудно. Значи, не би им се намерила някаква работа. Примерно, ние използваме нашите коне за различни неща. Едното е работа с деца – детски лагери, скаутски лагери, учим децата да яздят. Наблягаме на българското. Другото нещо – лекуваме деца, болни от церебрална парализа с конете. Но преди това трябва да научим конете за това. Правим и конен туризъм, работим под надслова “На кон да се върнеш по пътеките на времето”. С коне посещаваме крепости, манастири.
Но пак казвам, конят, който е бил при циганите, е много трудно да влезе във всичко това. Защото циганите при всички положения са го малтретирали. Този кон е наплашен от хората. И има един дълъг процес на възпитание – конят трябва да приеме човека като приятел, а не като някой жесток човек, който само му причинява болка и страдание. Но винаги би могло да се организира обучението на тези бездомни коне.
На фона на ежедневния информационен поток изненадващо прозвуча информацията за 500 бездомни коне по улиците на столичния град…
Случаят може да се използва за една широка кампания за защита на животните, правата на животните, отношението към тях. Мога да ви изпратя снимки на кон в ръцете на цигани – жестокост, рани, гной, подобно отношение трябва да се наказва със затвор. Готов съм с каквото мога да съдействам.