Така ръководството и учители в ОУ „Христо Ботев” с. Лопян нарекоха тържеството на 1 ноември т.г.
Това тържество е част от поредицата неща, които има да се случат в рамките на програмата за честване през 2011 година 150-та годишнина от създаване на училището.
Денят на народните будители е преди всичко ден на тържеството на духа - каза във встъпителното си слово директорката на училището Мила Мнчева. - В дни на трудности българският народ винаги е търсил сила и упование в делата на онези българи, които в мрачни години на робство, на духовна нищета и на смазано национално съзнание, саможертвено, водени от вярата или от идеалите, с перо или с оръжие са възродили, съхранили и утвърдили българският дух.
Поздравителни адреси по повод Деня на народните будители до участниците в срещата са изпратили:
• Областният управител Красимир Живков
• Председателят на Комисията по просвета, култура и вероизповедание към Общинския съвет Станка Димитрова
• Директорката на ОДЗ „Кокиче” в Ботевград М. Маринова
• Група учители – възпитаници на Лопянското училище от ОУ „Св.св. Кирил и Методий” в Ботевград
Освен сега работещите в училището, на срещата бяха дошли бивши учители и директори, възпитаници на училището.
И всеки от тях имаше какво да разкаже за своите съученици, за своите учители или просто спомени от прекараните в училището години. Много от тях след завършване на основното си образование в Лопян са поели пътя на учителската професия, на лекаря, инженера, не малко са ръководителите в различни свери на живота. Много са учениците с висше и полувисше образование. Това училище са завършили 4 професора, ръководители на институти или с принос към науката.  Само завършилите от 1945 година до 1975 година полувисше и висше образование са 125 човека.
Програмата за честване на 150-та годишнина предвижда: отбелязване на рождената дата и датата на гибелта на патрона на училището „Христо Ботев”, тържествена манифестация по улиците на селото на 24 май догодина, в които да участват бивши ученици, учители работили в училището, а на 1 ноември догодина да бъде самото финално тържество за отбелязване на юбилейната годишнина.  
Накрая участниците в срещата си направиха обща снимка за спомен.