На Архангеловден, който се отбелязва днес, българската полиция чества своя професионален празник. По този повод разговаряхме с началника на РУП – Ботевград Христо Христов. Да припомним, че той пое ръководството на ботевградската полиция през юни тази година.

Г-н Христов, Всеки празник е повод за равносметка. Каква е Вашата за краткото време от назначаването Ви за началник на полицията в Ботевград до момента?

Смятам, че с моите колеги свършихме доста работа през последните месеци. Резултатите са налице – редица разкрити престъпления от всякакъв характер. Надявам се, че в бъдеще работата ни ще бъде още по-резултатна. Напоследък престъпността се увеличава, за което има нормално обяснение – икономическата криза. Трудно е в този момент, защото намаля броят на служителите в полицейското управление. Много служители се пенсионираха. Но и с пет човека да останем, ще продължим да работим със същия хъс и амбиции, за да сме полезни на обществото. 

Имало ли е моменти, в който сте съжалявали, че сте избрали професията на полицай?

Тази професия не е детската ми мечта. Реших да продължа образованието си в Академията на МВР, докато учех в Техникума. Тогава разбрах, за съществуването на висшето учебно заведение и потърсих повече информация за обучението там. Никога обаче не съм съжалявал, че съм полицай. Мои приятели са ми казвали, че не съм за тази работа, защото съм много добър, но това съвсем не е така. Да, добър съм, но само с добрите, с тези, които не нарушават законите.

Доста често полицията търпи негативно отношение от страна на гражданите. От какво е продиктувано то, според Вас?

Чета абсолютно всички коментари във форума на botevgrad.com, които се отнасят за полицията. Според мен по-голяма част от отрицателните мнения, изпълнени с жлъч и обиди към полицейските служители, се пишат от определени хора. Те обаче са единици и не изразяват мнението на обществото като цяло. Това е, което мога да кажа в тази посока. Иска ми се хората повече да вярват в полицията. Да се обръщат към нас винаги, когато имат проблеми. Ако ние не можем да им помогнем, ще ги насочим от къде другаде да потърсят помощ. Жителите на общината трябва да знаят, че никога няма да си позволим да омаловажаваме престъпленията, дори те да са малки, незначителни кражби. Приоритет в работа ни, разбира се, са тежките престъпления, като убийства, изнасилвания, разпространение и употреба на наркотици, но със същата настойчивост и последователност преследваме и битовите кражби. Резултатите, както вече казаха, са налице.

Какво ще пожелаете на колегите си по повод днешния празник?

Да бъдат здрави, за да си вършат добре работата! Пожелавам здраве, щастие и търпени на техните семейства. Дано настъпят по-спокойни времена и за полицията, и за всички граждани.