Криминалисти на ОДМВР-София установиха извършители на множество домови кражби, съобщиха от пресцентъра на МВР.

5-членна група действала на територията на с. Лесново, техен „колега"  - в селата Горна Малина и Негушево.

Извършителите на кражбите са задържани при реализирането на две полицейски операции, проведени след зачестили сигнали за кражби от частни домове в селата Горна Малина, Лесново и Негушево.

В хода на предприетите действия и малко след извършена поредна кражба от частен дом в село Лесново криминалистите заловили 5-членната група, действала в различно съучастие.

Групата отмъквала от къщите всичко по-ценно - бензинови и моторни косачки, електрически водни помпи, медни казани, кабели, бормашини.

В групата участвали Комара, Джуджето, Джафера и още двама души, единият от които непълнолетен. Те продавали част от отнетите вещи на трети лица от района. От друга - извличали мед, алуминий или месинг, които пласирали в пунктове за вторични суровини.

Техен колега е задържан за 24 часа в полицейския арест на Елин Пелин. 30-годишният жител на село Белопопци действал на територията на селата Горна Малина и Негушево и от частните къщи си тръгвал с всичко по-ценно - меден казан, електромотор, различи ел. кабели и други.

Той живеел на квартира в село Горна Малина, където при извършеното претърсване са иззети част от инкриминираните вещи.
Установено е, че той сортирал откраднатото и след това ги предавал като отпадъци на пунктовете за вторични суровини, предимно в София.

По случаите са образувани досъдебни производства.