Както вече съобщихме, в  неделя, 7.11.2010 г., е подаден сигнал за пожар в района между селата Брусен, Лопян и Черни Вит. След сигнала беше създадена много добра организация за потушаване и локализиране на възникналите огнища. В пожарогасителните действия се включиха Противопожарните служби в Етрополе и Тетевен, Държавното лесничейство в Етрополе, ловните дружинки от общината, доброволци от селата Лопян и Ямна, както и общински служители.
Пожарът е овладян.
По същото  време в понеделник се разрази и друг пожар в м. Острома, западно над с.Лъга.
Веднага бяха взети своевременни мерки и пожарът беше временно локализиран, но в резултат на топлото време и бурния вятър, се възстанови наново и се разшири периметъра му на действие. 
Своевременно беше информиран и областният управител Красимир Живков, в резултат на което в организацията по потушаването на пожара се включиха директорът на Регионалната дирекция по горите инж. Антон Попов, старши комисар Николай Николов и комисар Пламен Василев от Областна дирекция на МВР-Пожарна безопасност и спасяване.
Участие взе и Гражданска защита в лицето на инж. Борис Стоев, както и служители в Общинска администрация и доброволци.
В резултат на действията им пожарът и тук беше локализиран, но заради неблагоприятните климатични условия, на места се възбуди наново и в момента има горящи огнища.
В гасенето му се включиха пожарните на Етрополе, Правец и Ботевград. За всички, които участват в потушаването му е осигурена храна и минерална вода. Поради характера на местността се обмисля възможността за изпращане на допълнителна техника и хора за окончателното ликвидиране на огнищата. Дори може да се включат хеликоптери и друга техника от Гражданска защита и войската.
Общо от пожарите в Тетевенския и Етрополския райони са обхванати над 5000 дка, предимно трева и паднали листа. Дървета все още не горят, но с разрастването му огънят може да се достигне и до борови насаждения.
Кметът на общината инж. Богомил Георгиев изказва своята благодарност на всички, които участват в потушаването на пожарите и се обръща към гражданите за повече бдителност при боравене с огъня на полето, в градините или в горските масиви. 
На снимката:панорама на пожара в Лъга