Заключителната изложба-конкурс "Национални награди "Алианц България" 2010 за живопис, скулптура и графика" бе открита снощи в залите на Съюза на българските художници на ул. "Шипка" 6 и ще продължи до 27 ноември. В заключителния национален конкурс участват 75 автори с 205 творби. Те бяха оценени от жури под председателството на проф. Ивайло Мирчев - председател на СБХ, и членове д-р Георг фон Гумпенберг - член на ръководството на фондацията за култура "Allianz" и отговарящ за колекцията от произведения на изкуството на "Allianz" - Мюнхен, Павел Койчев, Теофан Сокеров, Слава Иванова, Димитър Буюклийски и Борислав Стоев.
На отличените трима автори ще бъдат връчени парични награди (всяка в размер на 4000 лв.), придружени с изработени от скулптора Георги Чапкънов уникални статуетки на "Алианц България", символизиращи форума.
В раздела живопис наградата получава Десислава Денева за творбата "На чисто и...". Отличието за скулптура се присъжда на Нели Христова за "Моята Лиза". Лауреатката за графика е Емануела Ковач с триптих "Акт I, Акт II, Акт III", съобщава вестник “Дума”.

Носителката на наградата за живопис Десислава Денева е завършила Националната художествена академия в гр. София, специалност “Стенопис”. Има самостоятелни изложби в София, Пловдив, Париж, Виена, Братислава. Участвала в пленери и изложби в България, САЩ, Франция, Испания, Унгария, Сърбия, Гърция, Македония. Носител е на Втора академична награда за монументална живопис в съавторство с В. Занков през 1985 г. и награда за живопис на галерия “Алба” през 1998 г.
Десислава Денева е позната и на ботевградските ценители на изобразителното изкуство. Участвала e в местните пленери, както и в редица изложби, организирани от Володя Казаков. Денева е член на представителството на СБХ в Ботевград. Тя е ботевградска снаха. Съпругът й Николай Попов също е професионален художник.
  

Снимка: arosita.com