Съоръжението е проектирано от германски инженери и се изгражда със средства на германска Фондация за околна среда. Проектът се осъществява съвместно с международната асоциация „Жените на Европа за общо бъдеще” и община Правец. Старът му бе даден преди три години, но реалната работа започна едва сега, тъй като съоръжението е уникално, подобно няма никъде в България. То се състои от утайник, филтър и  помпена станция, като особеното е, че няма  открита водна повърхност. Пречистените отпадни води ще се заустват в близката река, където и досега са отивали, но без  пречистване.
Днес във Видраре на мястото на строителната площадка се проведе и своеобразен семинар, организиран от община Правец и асоциация „Екосвят”. Проектантът на съоръжението инж. Андреа Алболд представи предимствата на пречиствателната станция. Тя сподели, че подобни съоръжения работят на много места в Германия, предимно в селища, в които населението е под 2000 души.
„Тепърва ще популяризираме този тип пречиствателни станици сред общините в Софийска област, както и ще търсим институционална подкрепа за определяне на техния статут” – заяви Ирена Петкова, главен еколог в областната администрация.
Строителството на подобна пречиствателна станция за отпадни води, която обслужва около 170 души, струва около 75 000 лева.