Кметът Георги Георгиев е внесъл в ОбС докладна за намаляване на такса смет за физически и юридически лица. Той предлага такса смет за недвижими имоти с жилищно предназначение да бъде намалена от 3 на 2 промила, като в това число са включени: за сметосъбиране и сметоизвозване – 1.3 на хиляда; за поддържане и експлоатация на депо за отпадъци – 0.3 на хиляда; за поддържане чистотата на териториите за обществено ползване – 0.4 на хиляда.
Таксата за недвижими имоти с нежилищно предназначение да бъде намалена от 12 на 9 промила, предлага градоначалникът. В това число са включени: за сметосъбиране и сметоизвозване – 5.4 на хиляда; за поддържане и експлоатация на депо за отпадъци – 1.4 на хиляда, и за поддържане чистотата на териториите за обществено ползване – 0.4 на хиляда. 
Размерът на таксата за недвижими имоти с жилищно предназначение се определя на базата на данъчната оценка на имота, а на недвижими имоти с нежилищно предначение – на база по-високата стойност между отчетната стойност и данъчната оценка, според Приложение №2 на Закона за местни данъци и такси.
Ако ОбС гласува предложението, то ще влезне в сила от 1 януари 2011 год.
Очакваните приходи от такса смет са 1 750 000 лева /337 000 от населението и 1 413 000 лева от предприятия и фирми/, според план-сметката на общината за следващата година. Тя e приложена към докладната за промяна на такса смет.