На вчерашното заседание на ОбС съветникът от БСП Цветан Коцев предложи за недвижими имоти с нежилищно предназначение таксата за битови отпадъци да се определя както следва: сметосъбиране и сметоизвозване – на база генерирано количество битови отпадъци по цена за съдове за смет, определена от общинския съвет до края на 2010 г. За целта собствениците на имоти подават декларация по образец. В цената се включват разходите за: осигуряване на необходимите съдове за смет – нови или за подмяна; извозване на отпадъците и обработката им на сметището. За поддържане на чистота на териториите за обществено ползване – 1.2 на хиляда върху по-високата стойност от отчетната стойност и данъчната оценка на имота.
За имотите, за които не е подадена декларация , такса да се изчислява на базата на по-високата стойност от отчетната и данъчната оценка на имота и ставка 4.5 на хиляда – сметосъбиране и сметоизвозване – 2.6 на хиляда, поддържане и експлоатация на депо – 0.7 на хиляда и поддържане чистота на териториите – 1.2 на хиляда.
“Данъчната оценка на недвижимите имоти, определена въз основа на промяната на Закона за местни данъци и такси от 2009 год. е от 2 до 4 пъти по-висока от отчетната стойност, в зависимост от датата на придобиване на имотите. По тази причина, независимо от намаляването на данъчната ставка от 12 на 9, фирмите ще плащат много повече от заплатеното през 2010 год. В чл.67, ал.1 от ЗМДТ е записано, че таксата се определя на базата на количеството генерирани отпадъци. Само при невъзможност да се определи това количество, тя се определя на базата на основа, определена от общинския съвет”, аргументира се Цветан Коцев.
В отговор на предложението кметът Георгиев заяви: “През 2003 година общината се опита да приложи това, което г-н Коцев предлага, но настъпи пълен срив. При намаляване на такса смет от 12 на 9 промила облекчение ще има за фирмите, които са били почтени към държавата.”. Той допълни, че “предложението е реална стъпка за намаляване на данъците на фирмите и гражданите.
Началникът на данъчния отдел при общината Дочка Стефанова подкрепи думите на градоначалника със следния пример: “Такса смет на фирма “Пайплайф” пада с около 37-38 000 лева при намаляване с 3 промила на база реална отчетна стойност на имота. Ако фирите са правили редовно преоценка на имотите си, то пазарната им стойност ще се доближи до данъчната оценка. Тогава те ще плащат значително по-малка такса смет при намаление от 3 промила.”.
В крайна сметка мнозинството в ОбС подкрепи предложението на кмета Георгиев, според което: такса смет за недвижими имоти с жилищно предназначение ще бъде намалена от 3 на 2 промила, като в това число са включени: за сметосъбиране и сметоизвозване – 1.3 на хиляда, за поддържане и експлоатация на депо за отпадъци – 0.3 на хиляда, и за поддържане чистотата на териториите за обществено ползване – 0.4 на хиляда; такса смет за недвижими имоти с нежилищно предназначение ще бъде намалена от 12 на 9 промила, като в това число: за сметосъбиране и сметоизвозване – 5.4 на хиляда, за поддържане и експлоатация на депо за отпадъци – 1.4 на хиляда, и за поддържане чистотата на териториите за обществено ползване – 0.4 на хиляда. 
“За” предложението на Цветан Коцев гласуваха съветниците Петя Кочкова, арх.Димитър Маринов, инж.Антон Стоянов и Михаил Димитров. Цеца Христова се въздържа.