Протестен митинг против закриването на поделение 52 3380 във Враца се проведе в града, съобщи „Дарик". Сред протестиращите бяха съпруги и роднини на военнослужещите, както и бивши военни.

Те блокираха едно от възловите кръстовища във Враца. Точно в 12 часа няколко тролея бяха спрени от протестиращите, което доведе до кратък конфликт с пътниците.

Областният управител на Враца Пепа Владимирова и зам.-областният управител Валентин Литова са провели среща с някои от народните представители от Врачанско за разрешаването на проблема. Депутатите са поели ангажимент да защитят възможността една част от поделението и състава му да се запази.

Предстоят инициативи за бъдещето на сградния фонд, материалната база и функциите им.  Поделението ще бъде преструктурирано от 2012 година.

Някои от присъстващите изразиха опасенията си, че техни роднини, които са на мисия в Афганистан, ще трябва веднага след връщането си да отидат в Бюрото по труда.

"Ние протестираме не само защото има военни промени, а защото икономиката и социалния срив, който ще се получат в нашия град са много големи. От Видин до София няма да има поделение. Остават само няколко поделения, Шумен го защитава Аню, Плевен го защитава Цецка, а кой защитава Враца?", питаха съпругите.

Депутатът от БСП Георги Божинов определи като „груба грешка" закриването на поделението, но подчерта, че не всичко е загубено. Според него трябва да се прецени какво е необратимо и какво може да се направи до утрешното заседание на Съвета по отбраната.

Божинов каза, че е гласувал "против" Стратегията за отбраната. "Не зная тези, които гласуваха "за" дали са знаели за какво гласуват", заяви депутатът.

От Инициативния комитет заявиха, че предприемат действия другата седмица да блокират главна пътна артерия Е-79, за което в тази неделя не бяха получили разрешение.