Считаният няколко години поред за най-богат човек на планетата Бил Гейтс излиза в пенсия. Създателят на "Майкрософт" обяви, че се оттегля от оперативното управление на своята компания, за да се отдаде изцяло на благотворителност. В кратката си реч при откриването на международно изложение за битова електроника в Лас Вегас милиардерът се сбогува с милионите си потребителите. Той заяви, че това е последното му публично слово. Вторият по богатство човек в света посочи, че от юли напуска поста на ръководител на компютърния гигант.
 В словото си Гейтс прогнозира нова ера в дигиталната техника - по-сетивна, интуитивна и пазарно ориентирана, предаде АП. Начинът, по който хората ще си взаимодействат с компютрите, ще се промени коренно през следващите 5 години, прогнозира компютърният спец. Клавиатурата и мишката ще бъдат заменени с по-интуитивни и "естествени" технологии, изключителна важност ще придобият интерфейсите, свързани с допира, зрението и гласа, предсказва още бизнесменът. Той обясни, че в следващия етап от развитие компютрите ще се задействат с докосване и глас, което ще дава възможност да виждаме това, което правим. "Ще вкараме в тях писалка и говор", допълни милиардерът в интервю за Би Би Си. "Ще бъда щастлив да видя след 5 години как десетки милиони хора преглеждат своите снимки, музика, дневния си график, четат книги с помощта на този интерфейс", посочи Гейтс, като подчерта колко добра работа е свършил конкурентът на "Майкрософт" - "Гугъл", развивайки търсенето. В същото време богаташът посочи, че в дома си не ползва продукти на своите съперници.
 "Първото цифрово десетилетие бе голям успех", отбеляза още Гейтс за развитието на индустрията през последните 10 години. "Следващата цифрова декада ще бъде по-силно насочена към свързването на хората, тя ще бъде по-потребителски фокусирана", каза още шефът на "Майкрософт" във Вегас. Компютрите ще бъдат навсякъде и ще направят живота на човека по-наситен, по-богат и многостранен, смята той.
 Милиардерът използва форума, за да огласи създаването на стратегически партньорства между "Майкрософт", Ен Би Си, Ей Би Си и "Дисни". Анализатори определиха речта му като лебедовата песен на компютърджията.
 На тазгодишното 41-о изложение във Вегас са представени 2700 компании. Очаква се шоуто да бъде посетено от 140 000 души от 140 страни в света до закриването си на 10 януари. Работата му се отразява от 40 000 журналисти, интернет блогъри и инженери, работещи за специализирани издания. Вчера изложението бе затворено за широката публика, за да могат професионалистите в електронния отрасъл - производители, продавачи и дистрибутори на компютри, компютърни програми, телевизори, музикални устройства, мобилни и стационарни телефони, както и на всякакви други стоки, съдържащи микропроцесори, да се договарят спокойно.