Българските пожарникари, съвместно с колегите си от Израел, спасиха от опожаряване спа център в планината Кармел.  И в момента продължават действията на нашите пожарникари по гасене на горските пожари. „Разделени са на пет групи. Първите две групи продължават защитата на Кармел спа център. Вчера вечерта те успяха да предотвратят неговото изгаряне, заедно с израелските колеги, като спряха пожара на метри от хотела”, каза главен комисар Никола Николов пред агенция “Фокус”.
„Другите два тежки участъка, в които работим, са в близост до една ферма за животни в планината Кармел, която е природен парк и резерват. До момента не сме допуснали фермата да изгори, надявам се, че няма и да го допуснем. Задачата ни е да приключим окончателно пожара в непосредствената близост до фермата още днес, след което поемаме друг участък близо до тази ферма”, каза още комисар Николов.
По думите му – обстановката с горските пожари в Израел продължава да бъде тежка, но не е трагична. „Смятам, че не е бедствена, въпреки че е проведена мобилизация на част от цивилното население от страна на израелските колеги”, каза той.
Площта, която пожарът е обхванал, е приблизително 80 квадратни километра.
„Към момента всички наши пожарникари са живи и здрави, настанени са в много добър хотел, осигурена им е топла храна, вода, медицинско обслужване. Всички битови условия са наред, продължаваме да работим”, каза комисар Николов.