Тази сутрин в ПМГ “Акад.проф.д-р Асен Златаров” бе открит благотворителен коледен базар на лакомства и коледни украси, дело на учениците. Инициативата, превърнала се в традиция за учебното заведение, започна с празнична програма. Талантливите гимназисти изпълниха български народни танци, песни на английски и немски език, уменията си демонстрира и групата по брейк.
По време на откриването на базара бе обявено, че по инициатива на Йонка Вутева  - 8 “б” клас, учениците са събрали дрехи, играчки и посуда за децата от Дома във Видраре. Отговорникът за кампанията съобщи, че даренията вече са при децата и благодари на всички ученици, които се включиха в благотворителната акция.
Гимназистите подкрепят и мисията на Великолепната шесторка “Семейство за всяко дете”. По инициатива на учениците от 10”б” клас са събрани 161 лв., които ще бъдат преведени по банкова сметка на УНИЦЕФ.
Събраните средства от днешния коледен базар ще бъдат използвани за дейности на гимназията.
Началото на благотворителните коледни инициативи в ПМГ “Акад.проф.д-р Асен Златаров" се поставя през 2003 година. Идеята е на преподавателя по немски език Ценка Пеева и нейния клас. Тя се реализира с помощта на десетокласници и преподавателя по география Венета Терзийска. През годините благородната кауза намира все по-широка подкрепа сред възпитаниците и учителите на гимназията.