Специализирана полицейска операция с кодово наименование „Схемите 2" се провежда на територията на София, Варна и Ямбол, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Операцията е продължение на проведената операция "Схемите" на територията на  Разград през ноември тази година, а целта е пресичане на данъчни измами при търговия със селскостопански продукти.

Установена е съпричастността на петима души. Изяснен е и механизмът на работа - организирали изкупуване на селскостопанска продукция (пшеница, ечемик, рапица, слънчоглед, кориандър и други) в страната, без да издават никакви документи, като съответно не декларират сделки и не внасят дължими данъци.

За доказване на произхода на продукцията се използвали дружества, които на практика изпълняват ролите на „липсващи търговци" и чрез тях се легализира произходът на стоката. Липсващите търговци се представлявали от малоимотни и неграмотни или материално затруднени хора, които не са запознати с декларираните от дружествата им сделки и не са участвали при купуването без документи на селскостопанската продукция.

Техните дружества нямали и ресурсна обезпеченост за производството на тази продукция - нямали нито активи, нито персонал. След прекратяване на дейността на дружествата - фирмата тип „липсващ търговец" се препродавала на трето лице, което давало възможност да не се предоставят счетоводните документи на новия собственик, който също бил без търговски умения.

Част от липсващите търговци декларирали само продажби (без покупки), но не внасяли дължимия ДДС в бюджета.

Предполагаемите щети за бюджета в периода от май тази година до момента са около 20 милиона лева.

По случая е образувано досъдебно производство.