Преди да се вземат каквито и да е решения за бъдещето на АПИ, трябва да имаме отговор на два изключително важни въпроса:
Ако има незаконно строителство по магистрала Тракия, защо  ДНСК не го констатира по-рано?
Защо в Управителния съвет на АПИ няма представител на Министерство на транспорта на ниво зам.-министър при условие, че финансирането за магистралите идва именно от Оперативна програма „Транспорт”?- това заяви пред репортер на botevgrad.com народният представител от Атака  и зам.предсадетал на  комисията по регионално развитие в НС Николай Пехливанов.

„На заседанието на парламентарната комисия за регионална политика и местно самоуправление миналия четвъртък в отговор на мой въпрос инж.Милка Гечева, директор на ДНСК официално отрече да има данни за каквото и да е незаконно строителство при изграждането на магистрала Тракия. Само дни по-късно от направения независим одит става ясно, че има редица проблеми и незаконното строителство заема съществен процент от тях. Това разминаване в информацията повдига въпроси, много по-съществени от този за оставката на шефа на АПИ.  Изключително притеснителен е фактът, че тези две ведомства се намират под шапката на един и същ заместник-министър в МРРБ. Когато са разпределяни ресорите основателно е преценено, че така ще има по-добра координация между ведомствата и ресорният зам.-министър ще бъде гарант за навременно констатиране на евентуални нарушения. Вместо това ставаме свидетели на взаимно прикриване на грешките – вместо да констатира незаконните действия и да разпореди съответните наказания за тях, ДНСК отрича и така пречи да се предприемат необходимите превантивни мерки и проблемите се задълбочават.

Що се отнася до Агенция „Пътна инфраструктура”, нейната ниска ефективност се дължи не на лошата работа на ръководството, а на самата схема на управление. В Управителния съвет на АПИ трябва да има представител на Министерство на транспорта, и то на ниво зам.-министър. Финансирането на магистралите идва именно от Оперативна програма „Транспорт”. В момента липсва координация между МРРБ, под чиято шапка е АПИ, и Министерство на транспорта, което е първи разпоредител на средствата. В резултат на липсата на съвместни действия с неприятна изненада установяваме, че одитът на изразходването на парите не е положителен. Промени в управлението на АПИ са необходими, но не в посока смяна на председателя на УС, а в нова философия за хората, участващи в този управителен орган „ – коментира народният представител Николай Пехливанов.