Проверките за цените на храните по празниците са вид антикризисна мярка в полза на българските потребители, макар ветеринарно-санитарните власти да нямат правомощия при ценообразуването. Това обясни министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, който участва в подписването на Коледен пакт в рамките на инициативата „Коледата безопасна”, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Найденов заяви, че масираните проверки, които започват от следващата седмица, ще са дисциплиниращи за търговците. Министърът обясни, че има средни цени на храните, има и статистика, която ще се ползва за определяне на това кои цени са високи. За това има и „Евростат”. Но според него и самите инспектори на ДВСК са потребители, пазаруват ежедневно, и са наясно с реалните цени.
Данъчните власти също ще включат в проверките. „Там, където има нещо, ние ще го предадем на колегите. Нека да се знае, че гледаме това, което се случва на пазара. Когато мина на проверка по Никулден – не виждате ли, че свалят цените. Е, защо ги свалят – имат респект от министъра на земеделието, разбирайте от компетентните органи. Дори това да постигнем като резултат – да почнат да свалят цените като отидат контролните органи, е достатъчно, работи за потребителите. Ясно е, че няма да извадят елките и калкулаторите, да започнат да смятат органите на ДВСК. Но самото им присъствие там, това, че по някакъв начин се събират данни за цените, е дисциплиниращо”, уточни министърът.
Найденов каза, че хората купуват за Коледа пържоли, колбаси, сирена и кашкавали – именно на тези продукти цените ще бъдат проверявани. Проверките ще се правят не само в търговските вериги, но и в малките магазинчета, на пазарите и тържищата. В акцията ще се включи и фитосанитарният контрол, който ще следи цените на цитрусовите плодове, защото според Найденов, по Коледа бананите стават „златни”.
Министърът призова производителите на храните да направят подарък на хората за Коледа. „Малко да постигнем, все ще е ефект”, допълни той.