София ще се кандидатира за културна столица на Европа през 2019 година, съобщава БНР.

Европейската комисия е предложила на България и Италия да предложат по един свой град за европейска столица на културата.

Основни претенденти от българска страна са София, Пловдив, Варна и Русе. От Столична община обаче се надяват столицата да спечели в надпреварата.

В тази връзка Столична община инициира редица срещи и дискусии за обсъждането на печеливша стратегия за спечелване на домакинството. Последната дума обаче ще има комисия от експерти от ЕС и България, която през 2014 година ще избере кой от българските градове да е домакин на европейската културна инициатива.

Като коз на София в надпреварата се посочват хилядолетната му история, стотиците културни паметници от различни исторически периоди.

В момента се търсят също възможности за изграждане на т.н. „свободни пространства" за млади творци наред с възстановяването на архитектурни и исторически паметници от античността и средновековието.

Според Кмета Йорданка Фандъкова ползите за града ще са големи и даде за пример Истанбул, който бе обявен за културна столица на 2010-та година.