Тази година през януари се очаква средната месечна температура да бъде около и под нормата, а месечната сума на валежите – около и над нормата. Това съобщи за Агенция „Фокус” Гергана Козинарова – синоптик в НИМХ-БАН. Най-ниските температури през месеца ще бъдат между минус 20° и минус 15˚С, по Черноморието – около минус 10°, а най-високите между 10° и 15˚С.
Първото десетдневие на януари времето ще бъде студено. Временно повишение на температурите се очаква около 6-7-ми. Очакват се и валежи от сняг, главно през втората половина от десетдневието, а към края ще има няколко дни с по-сухо време.
В началото на второто десетдневие се очаква временно затопляне, впоследствие отново ще е студено, но по-динамично. Ще има чести превалявания от сняг, особено в периода 12-16-ти. Краткотрайно повишение на температурите ще има и по-сухо време се очаква към 17-19-ти, след което отново се очаква застудяване.
Третото десетдневие ще започне със студено време, но впоследствие тенденцията е към затопляне и по-малко валежи.
Януари е най-студеният месец от годината и обикновено той определя характера на зимата – мека, нормална или сурова. Времето обикновено е облачно и мъгливо. При нахлувания на студен въздух от северозапад и североизток вали сняг и се създават условия за снежни виелици, особено в Северна България. Средният брой на дните със снежна покрива в Северозападна България е около 20, а по Черноморието от 2 до 5. В планините често духат силни ветрове, обикновено от северозапад и югозапад.