Соцлегендата "Трабант" се прероди в Индия. Само 2500 долара ще струва новата "народна кола" на компанията "Тата", която бе представена на автосалона в Делхи. "Появата на "Нано" може да се сравни с първия полет до Луната. Той ще доведе до революция на автопазара не само в Индия, но и по целия свят", закани се шефът на индийския концерн Ратан Тата. Миньончето се задвижва от двигател с обем 624 куб. см - колкото мотор на мотоциклет. Въпреки малките си размери автомобилът отговаря на всички норми за сигурност и екология. Дребосъкът няма да е от картон като трабанта и ще излезе на пазара още тази година. Годишно ще бъдат произвеждани 500 хиляди броя. Очаква се до 2025 г. да го карат над 500 млн., твърди "Гардиън".

Базовата версия на "Нано" няма нито климатик, нито електрически прозорци. Но ниската цена и малкият разход на гориво правят автомобилчето толкова интересно на пазара. Колата на "Тата" отваря нов "пазар, какъвто до момента не е съществувал", посочва "Гардиън".

От индийската компания се надяват, че евтиното возило ще привлече и част от потенциалните купувачи на мотори. През изминалата година в Индия са били продадени над един 1 милион автомобила и около 7 милиона мотоциклети.