Грипна епидемия ще бъде обявена от утре в София, съобщиха от Столичната регионална инспекция по опазване и контрол на общественото здраве.

Ежедневният надзор над грипа и острите респираторни заболявания показва нарастване на заболяемостта.

През периода 10 до 16 януари в столицата е регистрирана заболяемост 155 на 10 000 души население, а от 17 до 21януари ежедневно се наблюдава рязко нарастване на броя на болните от остри респираторни заболявания.

По последни данни на Националната референтна лаборатория около 30% от изследваните болни в София са с изолиран грипен вирус A(H1N1).

Броят на регистрираните случаи достигна епидемични нива на заболяемост. Боледуват всички възрасти, но най-засегнати са учениците и активната трудоспособна възраст.
С обявяването на грипната епидемия се разпореждат ограничителни мерки в лечебните заведения.

Спират се: детските и женските консултации,профилактичните прегледи  и ваксинации, плановата оперативна дейност и свижданията в лечебните заведения.

Ежегодното наблюдение над развитието на грипните епидемии показва, че грипът поразява около 30% от населението.

Болестта се развива от 24 до 48 часа след заразяване и изисква бързо предприемане на мерки. Грипът е особено опасен за често боледуващи деца и страдащи от системни хронични заболявания от всички възрасти, за бременни и хора с наднормено тегло.

Препоръчва се ограничете посещенията на масови прояви, контакти с болни хора и спазване на добра лична и битова хигиена.

При поява на грипни симптоми специалистите препоръчват незабавна консултация с личния лекат.

При грипна епидемия е по-вероятно да сте болни от грип, а не от банална респираторна инфекция. Не се лекувайте сами.

При самолечение често се стига до усложнения.

При неповлияване от провежданото лечение или при влошаване на състоянието, веднага се консултирайте с лекар. Изчакването може да бъде много опасно за вашето здраве.Хранете се с разнообразна лека храна и пийте много течности.