В съвременното общество все повече мъже предпочитат порнографията пред реалната жена, поради което това явление влияе отрицателно върху живота на хората, твърди сексуалният патолог Ян Кернер.

Статистиката гласи, че благодарение на интернет порнографията мъжете мастурбират от 50% до 500% по-често отпреди, когато са се самозадоволявали само веднаж дневно. Порнографията увеличава боря на онаниранията до три пъти на ден. И ако един мъж има сериозни отношения с една жена, подобно поведение е истински проблем.

Ако през деня мъжът се е самозадоволявал неколкократно, партньорката му ще се сблъска трудности от интимен характер, смята Ян Кернер. Експертът въвежда особено понятие - "синдром на дефицит на сексуално внимание".

При мъжете, страдащи от този синдром, порнографията представлява концентрация на всичко възбуждащо и ново. Докато сексът с реалната жена - било "половинката", било само сексуална партньорка - не е достатъчен да го доведе до тази концентрация на възбудата.

Мъжете не крият, че по време на секса им е скучно и искат той да свърши по-бързо. При това физиологически те може и да възбудени, но на равнище съзнание или психологически това не е така. В тази връзка Ян Кернер съветва мъжете поне временно да не гледат порно.