От 25 януари всички училища на територията на община Ботевград излизат в грипна ваканция, съгласно заповед на РИОКОЗ - София област. Тя ще продължи до 31 януари включително.

Заболеваемостта от грип в страната ще нараства и занапред. Най-вероятно пикът на епидемията ще бъде достигнат през следващите две седмици. Над 90% от положителните проби, които са изследвани за грип в Националната референтна лаборатория показват, че доминиращият щам на вируса през този сезон е А(Н1N1), съобщава пресцентърът на Министерството на здравеопазването. 
При наличие на симптоми на болестта всеки човек трябва да посети личния си лекар и да не ходи на работа или училище. И през тази година МЗ е осигурило антивирусни препарати, които могат да се отпускат по преценка на специалист в болничните заведения, от Спешна помощ и от личните лекари. Тези медикаменти се разпространяват чрез съответните РИОКОЗ в страната по заявка на лечебните заведения или общопрактикуващите лекари. Медикаментите се отпускат безплатно на пациентите от медицинските специалисти.

За да се предпазят гражданите от заразяване, най-важно е да избягват контакти с болни хора и да спазват добра лична хигиена. Това включва следните неща:
-често измиване на ръцете с вода и сапун;
-използване на дезинфекциращи кърпички за еднократна употреба на спиртна основа;

-закриване с ръка на устата и носа при кихане или кашляне;
-избягването на търкането на очи с мръсни ръце;

-често проветряване на въздуха в затворени помещения;
-редовно дезинфекциране на повърхностите в затворените помещения;
-измиване и дезинфекциране на играчките за малките деца.