В края на 2010 г. стойността на издръжката на живот достигна 511,25 лв. на човек от 4-членно домакинство (2 възрастни с 2 деца), или общо това домакинство трябва да разполага месечно с 2045 лв., за да посреща разходите си и да се храни съобразно калорийните норми. Темпът на нарастване на издръжката на живот е с 1,8% спрямо месец септември 2010 г., а спрямо същия период на миналата година увеличението е със 6,4%, съобщават от КНСБ. През месец декември 2010 г. хранителните стоки средно са поскъпнали с 2,5% спрямо септември 2010 г., а на годишна база с 8,1%. При нехранителните стоки и услуги е регистрирано увеличение на цените с 1,2% в края на четвърто тримесечие, но на годишна база е налице увеличение с 4,8%. Границата на бедност, базирана на потребителска кошница от 77 жизнено важни стоки и услуги за физическо оцеляване, достигна 191,41 лв. на 1 лице, което показва ръст от 4,3% на годишна база и ръст от 1,4% спрямо предходното тримесечие. През последното тримесечие групата на хранителните стоки при издръжката на живот на бедните домакинства нараства с по-високи темпове (3,4%) от тази на средното четиричленно домакинство (2,5%). Това се дължи на факта, че поскъпват хранителни стоки, които са характерни за типа на потребителската кошница на ограниченото потребление.

Доходите на домакинствата по данни на НСИ през трето тримесечие на 2010 г. бележат някои съществени структурни изменения, които в голяма степен могат да се обяснят и с влиянието на кризата. Месечният доход спрямо същият период на предшестващата година е намалял с 2,2%. Общият доход на лице от домакинство (311 лв.) представлява 60,9% от необходимите средства за издръжка на живота. Необходимите средства за издръжката на живот, сравнени с данните за разпределението на домакинствата по подоходни групи на тримесечен общ доход (НСИ) за третото тримесечие 2010 г., показват следните тенденции: под границата на бедност остават около 27% от домакинствата в страната; домакинствата с общ доход на 1 л. над издръжката на живот са около 9%.
 
Макар и предварителни, синдикалните оценки в областта на доходите от труд за отминалата 2010 г. като цяло са негативни, като твърде обезпокоителни са устойчивите тенденции за: отказ на правителството да въздейства върху минималните подоходни стандарти: колебание около приблизително един и същ месечен размер на общо начислените средства за заплати; непознато от години последователно и нарастващо съкращаване на работни места и наети хора; номинално нарастване на средната заплата за страната с темп, близък до този за периода 2001-2006 г.

Според КНСБ това са индикации, че са налице достатъчно условия за иницииране и стартиране на преговори за повишаване на МРЗ за страната и за двустранно договаряне на препоръчителен индекс за увеличение на работните заплати в реалния сектор.