Акция срещу търговията с акцизни стоки - цигари и алкохол без бандерол, се проведе в Шумен през нощта. За 24 часа са задържани три лица, съобщи директорът на ОД МВР - Шумен комисар Любомир Христов, цитиран от topnovini.bg.

При акцията са открити общо 310 мастербокса с цигари, 13 тона спирт и есенция за производство на различни видове коняк. До момента са проверени 4 склада и няколко микробуса. В един от микробусите са открити 80 мастербокса с цигари без бандерол, а в складовете - 230 мастербокса.

Складовете са на лице, от което април 2010 г. бяха иззети 56 бака с цигари и 1,5 тона алкохол без бандерол, уточни министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. По този случай има образувано досъдебно производство.

Цветанов допълни, че служителите на ОД МВР - Шумен ще продължат да работят по огледа на още 2-3 микробуса, които предстои да бъдат проверени.

Имаме наблюдения над още няколко обекта, надявам се или тази нощ или утре ще имаме добри резултати, каза още той.

Вътрешният министър допълни, че освен тримата задържани има и още няколко лица, които са заподозрени, но за тях трябва да се докаже, че са част от групата за незаконна търговия с акцизни стоки.

По-късно стана ясно, че подобна акция се провежда и във Велико Търново.

В складовите помещения в хлебозавода в града са открити 570 мастербокса контрабандни цигари.

Това е една изключително добра операция, която ако я сложим с операцията, която се провеждаше цяла нощ на територията на Шумен, само в рамките на 12 часа имаме реализирани общо 570 мастербокса във Велико Търново, 310 мастербокса в Шумен, плюс 13 тона спирт, които бяха предназначени за производство на уиски, коняк, мастика, със съответните рецепти и есенции за вкусовите качества на съответните напитки, коментира министър Цветанов.