В художествената галерия на Исторически музей – Ботевград бе отркита изложба-живопис на 17 художници от представителството на СБХ в Лом. Авторите представят общо 42 картини.
„Художниците идват от един град, известен със своето културно и духовно стоене във времето. В Лом е открито едно от първите читалища в България, открито е и първото женско дружество в страната, там е играна и една от първите постановки. Много се радвам, че художниците от Лом са днес сред нас”, каза директорът на Историческия музей Тодорка Коцева на откриването на изложбата.
Творците и техните произведения представи Кирил Апостолов, който е председател на представителство на СБХ в Лом. Той обясни, че представителството е съставено от 25 човека, които активно участват в съвремения културен живот на страната. Рецензии за техните прояви у нас и в чужбина могат да бъдат прочетени в бюлетините на Съюза на българските художници.
Преди Ботевград изложбата е представена в Калафат и Оряхово, съобщи Кирил Апостолов. Той отправи покана на художниците от Ботевград да гостуват на галерията в Лом.
Организатори на изложбата са Исторически музей – Ботевград и представителството на СБХ в Ботевград. Тя е посветена на 129-години от рождението на Владимир Димитров – Майстора, които се навършват на 1 февруари тази година.
Експозицията ще гостува в Ботевград до края на месец февруари, съобщиха организаторите.