На 16 февруари се навършват 126 години от рождението на Асен Златаров. Годишнината бе отбелязана официално днес от ботевградската гимназия, която носи името на българския учен и общественик. Тържеството се състоя пред паметника на Златаров. Ученици изпълниха поетичен рецитал и припомниха Златаровските правила за реда и дисциплината в училище.
Даниела Колева – директор на ПМГ “Акад.проф.д-р Асен Златаров”, произнесе слово, в началото на което се казва: “Ние отново се прекланяме пред големия учен и великия общественик, чието име с гордост носим днес. Вярвам, че всички вие, които вече сте свързани с името на ботевградската гимназия, ще запазите Златаровския дух и ще защитите авторитета на гимназията с отговорност и всеотдайност. Ще поддържате нивото на знанието, което винаги ни е отличавало от останалите учебни заведения. Като последователи на Асен Златаров, трябва да имате търсещ дух, желание за пълноценна изява, потребност от общуване с науката и изкуството, стремеж към непрекъснато усъвършенстване.”.
Даниела Колева призова учениците никога да не забравят девиза на Златаров: “Любов към труда, любов към истината, любов към народа!”.
По време на тържеството бе прочетен поздравителен адрес от кмета на общината Георги Георгиев. Гости на патронния празник на гимназията бяха членове на местната структура на ветераните от войната. От името на националното ръководство на Съюза на ветераните от войната те връчиха диплом и награда на ученичката Яница Накова за достойното й представяне в националния конкурс за ученическо творчество на тема “Приносът на българския народ за победата над хитлерофашизма във Втората световна война”.
Награди и грамоти на победителите в конкурса за кът на Златаров връчи Даниела Колева. Първо място бе присъдено на 8 “а” клас, второ зае 6-ти клас, а трето - на 7-ми клас. Грамоти и награди получиха още: Ива Грухланска – за участие в международен конкурс за видеоклип на тема: “Безопасен Интерент, това не е игра, това е твоят живот!”, както и за участието й в конкурси за компютърни презентации; Петър Цанов, Росица Радкова, Илия Петков, Веселка Иванова, Николета Тодорова, Десислава Димитрова, завоювали първо място в конкурса за табло, посветено на Златаров.

Тържествената програма продължи с баскетболна среща /девойки/ между отборите на ПМГ "Асен Златаров" - Ботевград и ГПЧЕ "Алеко Константинов" - Правец.